De Belastingdienst mag het burgerservicenummer (BSN) uiterlijk op 1 januari 2020 niet meer verwerken in het btw-nummer van ondernemers, zoals zelfstandigen zonder personeel.

Zelfstandigen met een webwinkel hoeven hun btw-nummer vanaf nu bovendien niet meer te vermelden op hun website, maakt de Autoriteit Persoonsgegevens woensdag bekend. De Autoriteit Consument en Markt, die op deze wettelijke verplichting toeziet, zou een oogje toeknijpen.

Ondernemers krijgen voor de communicatie met de Belastingdienst een btw-nummer, dat voor een gedeelte uit het persoonlijke BSN. In juli constateerde de Autoriteit Persoonsgegevens dat dit in strijd is met de privacywet.

In juli constateerde de Autoriteit Persoonsgegevens al dat de Belastingdienst de privacywet overtreedt door het BSN in het btw-nummer te verwerken. De toezichthouder stelde toen dat de Belastingdienst tot 1 januari 2019 de tijd had om de praktijk aan te passen.

Met het verwerkingsverbod dat in 2020 van kracht gaat, maakt de Autoriteit Persoonsgegevens gebruik van een zwaar middel dat de praktijk daadwerkelijk verbiedt. “De illegale verwerking van persoonsgegevens mag dan niet meer plaatsvinden”, zegt woordvoerder Martijn Pols tegen NU.nl.

Het is de eerste keer dat de Autoriteit Persoonsgegevens een verwerkingsverbod oplegt. De privacywaakhond heeft die mogelijkheid onder de AVG, de Europese privacywet die in mei van kracht is gegaan.

Een woordvoerder van de Belastingdienst zei in juli tegen NU.nl dat het aanpassen van de btw-nummers, waardoor het BSN er niet meer in zit, een “technisch ingewikkeld verhaal is”. Mocht het de Belastingdienst niet lukken om het BSN uit het btw-nummer te halen, dan mag het btw-nummer vanaf 2020 helemaal niet meer gebruikt worden.

https://www.nu.nl/internet/5639996/belastingdienst-mag-bsn-2020-niet-meer-in-btw-nummer-verwerken.html