Grote bedrijven in Australië worden verplicht om ransomware-aanvallen op hun systemen en netwerken bij de overheid te melden. De meldplicht gaat gelden voor ondernemingen met een jaaromzet van 10 miljoen Australische dollars of meer, zo laat de Australische minister Karen Andrews van Binnenlandse Zaken weten. Het is één van de maatregelen die de Australische regering vandaag heeft aangekondigd om ransomware te bestrijden. Volgens Andrews moet de meldplicht de overheid meer zicht geven op de ransomwaredreiging en voor betere ondersteuning van slachtoffers zorgen.

Als onderdeel van het Ransomware Action Plan (pdf) zal ook wetgeving worden aangepast waardoor opsporingsdiensten financiële cryptotransacties kunnen volgen, bevriezen of in beslag nemen. Verder wordt het kopen en aanbieden van malware voor het plegen van computermisdrijven strafbaar, wat ook geldt voor de handel in gestolen gegevens. De Australische regering wil cybercriminelen die de vitale infrastructuur aanvallen strenger gaan straffen.

De Australische autoriteiten zetten ook in op het verstoren van ransomware-operaties. Zo moeten nieuwe bevoegdheden er onder andere voor zorgen dat politie straks data mag aanpassen en verwijderen.

Image

Source