Australië gebruikt vanaf volgende maand een nieuwe technologie om drones te monitoren, zodat duidelijk is wie de eigenaar is.

Met het systeem kunnen drones geïdentificeerd worden, maakt de Australische luchtvaartautoriteit (CASA) maandag bekend, schrijft het Franse persbureau AFP. De technologie achterhaalt onder meer het serienummer en de locatie van de dronebestuurder.

Het surveillancesysteem wordt volgende maand op verschillende grote vliegvelden in Australië geïnstalleerd. De technologie is al langere tijd in ontwikkeling. Volgens CASA-woordvoerder Peter Gibson laten de incidenten bij het Gatwick-vliegveld in Londen “het belang van dit systeem” zien.

Afgelopen week ondervond het vliegverkeer rond het Britse vliegveld Gatwick veel hinder vanwege de aanwezigheid van drones. Daardoor werden duizenden vluchten afgelast of omgeleid. Ruim 100.000 reizigers waren daarvan de dupe.

Registratieplicht voor dronebezitters

Australische autoriteiten komen halverwege 2019 ook met een registratieplicht voor dronebezitters. Daardoor is beter te volgen wie er met de drones vliegt en of de apparaten aan alle veiligheidsregels voldoen.

De technologie wordt niet alleen op vliegvelden ingezet. Ook andere “bekende dronehotspots”, zoals de Sydney Harbour Bridge, gaan het systeem gebruiken.

Daarnaast worden de boetes voor het negeren van droneregels verhoogd, zegt Gibson. Mensen die de wet overtreden krijgen een boete die kan oplopen tot 10.000 Australische dollar (omgerekend 6.200 euro).

https://www.nu.nl/gadgets/5649566/australie-introduceert-nieuwe-technologie-om-drones-te-monitoren.html