Wanneer iOS-gebruikers apps uit andere appstores dan de Apple Store zouden kunnen installeren vergroot dit de kans op malware, zo stelt Apple dat hierbij wijst naar de hoeveelheid malware voor het Androidplatform. Het techbedrijf publiceerde een nieuw document waarin het de risico’s van het sideloaden van apps bespreekt. Volgens Apple zijn Androidtoestellen 15 tot 47 keer vaker besmet met malware dan iPhones.

“Mobiele malware en de security- en privacydreigingen die het gevolg zijn, zijn steeds vaker gemeengoed en met name aanwezig op platformen die sideloading toestaan”, aldus Apple. Zelfs wanneer het sideloaden van apps zou worden beperkt tot third-party appstores lopen gebruikers volgens Apple risico, omdat de grote hoeveelheid malware op third-party Android-appstores aantoont dat deze stores niet in staat zijn om apps goed te controleren.

Gebruikers zouden in dit geval moeten bepalen of een aangeboden app veilig is. “Een zeer lastige taak, zelfs voor experts”, gaat Apple verder. Het techbedrijf stelt dat in het zeldzame geval er malafide apps in de App Store verschijnen, het die snel kan verwijderen en toekomstige varianten kan blokkeren. “Wanneer het sideloaden van third-party appstores zou worden ondersteunt, zouden malafide apps naar third-party stores migreren om zo apparaten van consumenten te blijven infecteren.”

Apple stelt dat gebruikers die geen apps willen sideloaden door hun werk of school gedwongen zouden kunnen worden om dit toch te doen als de mogelijkheid hiervoor zou bestaan. Verder merkt het techbedrijf op dat commerciële spyware en stalkerware een risico is voor platformen die sideloading toestaan, waarbij wederom naar Android als voorbeeld wordt gewezen. “Hoewel de apps niet via Google Play werden aangeboden, konden misbruikers ze via sideloading op de apparaten van slachtoffers installeren”, laat Apple in het document weten (pdf).

Het techbedrijf legt ook een direct verband tussen sideloading en de hoeveelheid Androidmalware. “Omdat Android sideloading ondersteunt, heeft malware zich op dat platform makkelijker kunnen verspreiden”, zo stelt het document. “Aan de andere kant is het onwaarschijnlijk dat iOS-gebruikers worden blootgesteld aan malware, en veel van de zeldzame aanvallen op het platform zijn gerichte aanvallen, vaak uitgevoerd door landen.”

Apple kan door wetgeving worden gedwongen om het sideloaden van apps toe te staan. Iets dat volgens het bedrijf iOS-gebruikers aan malware zou blootstellen en voor veel schade zal zorgen. Daarnaast zou het iPhones minder veilig en betrouwbaar voor gebruikers maken. Apple wijst ook naar het advies van onder andere Europol, Interpol en securitybedrijven die adviseren om alleen apps uit officiële appstores te downloaden.

Image

Source