Apple en Google hebben de nieuwste versie van de Britse corona-app geblokkeerd omdat die tegen de regels in vraagt om locatiegegevens te delen. Via de NHS Covid-19-app worden Britten, net als bij de Nederlandse CoronaMelder, gewaarschuwd wanneer ze in contact zijn geweest met een besmet persoon die dit via de app kenbaar heeft gemaakt.

Gebruikers kunnen ook worden gewaarschuwd wanneer ze een locatie hebben bezocht waar besmette personen zijn geweest. Hiervoor is het nodig om een qr-code bij horecagelegenheden, sportcentra, kerken en andere openbare locaties te scannen. Alleen wanneer de lokale autoriteiten aangeven dat bij een locatie een corona-uitbraak heeft plaatsgevonden worden gebruikers van de app, die de qr-code van de locatie hebben gescand, gewaarschuwd. Van deze functie wordt echter nauwelijks gebruikgemaakt.

De nieuwste versie van de NHS Covid-19-app zou positief geteste gebruikers dan ook vragen om de locaties waarvan ze de qr-code hebben gescand te delen, zodat andere gebruikers van de betreffende locatie kunnen worden gewaarschuwd. Dit is echter in strijd met de regels van de techbedrijven die stellen dat corona-apps die van de Apple/Google Exposure Notification service gebruikmaken geen locatiegegevens mogen verzamelen (pdf). De nieuwste versie van de Britse corona-app is dan ook niet in de appstores van beide techbedrijven te vinden, zo meldt de BBC.

De NHS Covid-19-app is volgens cijfers van de Britse overheid meer dan 22,2 miljoen keer gedownload. In Engeland alleen hebben gebruikers via de app meer dan 104 miljoen keer aangegeven dat ze bij een bepaalde locatie zijn geweest, tegenover 277 waarschuwingen voor een uitbraak bij een bepaalde locatie.

Image

Source