De Consumentenbond heeft apothekersketen Boots gevraagd om te stoppen met het beleid om alleen pinbetalingen te accepteren en ook contant geld aan te nemen. De organisatie ontvangt naar eigen zeggen steeds vaker klachten van mensen die niet met contant geld kunnen afrekenen.

“Voor verschillende groepen in de samenleving is het belangrijk om met contant geld te kunnen betalen. Sommige ouderen vinden het prettiger, maar ook mensen die zo meer grip op hun uitgaven willen houden. Een consument moet kunnen kiezen hoe hij betaalt. Door alleen pinbetalingen te accepteren sluiten de apothekers mensen uit en dat kan niet. Als apotheker heb je een zorgplicht en mag je geen onnodige drempels opwerpen”, zegt Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond.

Eerder werd de beroepsvereniging van apothekers, KNMP, door de Consumentenbond opgeroepen om zijn leden aan te spreken op het pin-only beleid dat steeds meer apothekers invoeren. De KNMP wil zich echter niet bemoeien met individuele bedrijfsvoeringen, zo laat de Consumentenbond weten. De organisatie spreekt daarom de apothekersketens aan. Onlangs maakte apothekersketen Benu bekend dat het toch contant geld blijft accepteren. Als apothekersketen Boots niet volgt zal de Consumentenbond de politiek om maatregelen vragen.