Websites die van zogeheten cookiemuren gebruikmaken overtreden de privacywetgeving, zo heeft de Autoriteit Persoonsgegevens vandaag laten weten. De privacytoezichthouder heeft inmiddels ook verschillende websites een bericht gestuurd waarin wordt gesteld dat het gebruik van een cookiemuur, waarbij bezoekers alleen door het toestaan van alle cookies de site kunnen bezoeken, onrechtmatig is.

De Autoriteit Persoonsgegevens ontving veel klachten van internetgebruikers over websites met cookiemuren. “De hoofdregel in Europa is inmiddels dat je als vrij burger, in een vrij land je vrij moet kunnen bewegen, op straat, in winkels, dus ook op sites. En niemand kan je dan verplichten om eerst toestemming te geven om je privacy te schenden voordat je dan die site op kunt. Die cookiemuren moeten neergehaald worden”, zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, tegenover BNR.

De toezichthouder stelt dat websites dan ook met het gebruik van cookiemuren moeten stoppen. Wolfsen merkt op dat de Autoriteit Persoonsgegevens over een tijdje zal controleren of websites aanpassingen hebben doorgevoerd. Uiteindelijk kan er ook een onderzoek worden gestart dat tot handhaving kan leiden.

“De grote professionele spelers worden allemaal geacht de wet te kennen en weten ook dat het niet mag. Maar voor de zekerheid leggen we het nog een keer uit”, aldus Wolfsen. Via de vandaag gegeven waarschuwing wil de Autoriteit Persoonsgegevens websites zover krijgen dat ze de cookiemuren weghalen. Wanneer dit niet het geval is kunnen er sancties worden opgelegd.