De eerder dit jaar ontdekte Android-malware die in staat is om de locatie van een slachtoffer te achterhalen en de microfoon te activeren, zou ook een variant voor het besturingssysteem iOS hebben.

De malware zou door hetzelfde Italiaanse bedrijf gemaakt zijn als de Android-versie, bericht Motherboard op basis van een niet-openbaar gemaakt rapport van antivirusbedrijf Kaspersky Lab.

Het Russische antivirusbedrijf maakte het bestaan van de Android-malware in januari openbaar. Met de malafide software is het mogelijk om doelwitten alleen op specifieke locaties, zoals op kantoor of thuis, af te luisteren.

Destijds zei Kaspersky dat het bedrijf een aantal Android-infecties had gesignalieerd in Italië, maar noemde niet welk bedrijf er achter zit. Volgens het rapport in handen van Motherboard vermoedt Kaspersky dat zowel de Android- als iOS-varianten zijn gemaakt door Negg, een klein softwarebedrijf uit Italië.

‘Malware misbruikt iOS-functie’

De malware maakt naar verluidt misbruik van een functie in iOS waarmee werkgevers van afstand de smartphone van personeel kunnen beheren. Telefoons waarin deze functie geactiveerd is, kunnen van afstand op bepaalde punten bediend worden.

Hoe de malware uiteindelijk op de iPhone van een doelwit geïnstalleerd wordt, is onduidelijk. Zowel Apple als Negg reageerden tegenover Motherboard niet op het rapport van Kaspersky.

https://www.nu.nl/internet/5597579/android-malware-locatie-en-microfoon-afluistert-heeft-ios-variant.html