Smartphones, tablets en andere apparaten met Android 7.0 en nieuwer zijn na de laatste update gecertificeerd voor wachtwoordloze authenticatie. Dat heeft de FIDO Alliance bekendgemaakt. De Fast IDentity Online (FIDO) Alliance heeft zichzelf als doel gesteld om het wachtwoord te vervangen door authenticatiemethoden die “veiliger en gebruiksvriendelijker” zijn.

Alle toestellen met Android 7.0 of later die de laatste Google Play Services-update hebben ontvangen zijn nu FIDO2-gecertificeerd. Het gaat om meer dan 1 miljard apparaten. Hierdoor kunnen gebruikers de vingerafdruklezer van het toestel of FIDO-securitysleutels gebruiken om op websites en applicaties in te loggen die het FIDO2-protocol ondersteunen.

App- en webontwikkelaars kunnen de FIDO-authenticatie via een zogeheten API-call aan hun apps en websites toevoegen. Volgens zowel FIDO als Google moet de nieuwe authenticatie gebruikers beter tegen phishing- en man-in-the-middleaanvallen beschermen, alsmede aanvallen met gestolen inloggegevens.