Google heeft 210 Android-apps uit de Play Store verwijderd omdat ze adware bleken te bevatten en in staat waren om aanvullende aanvallen tegen gebruikers uit te voeren. De 210 apps waren bij elkaar 147 miljoen keer gedownload. De malware zat verborgen in een software development kit (sdk).

App-ontwikkelaars gebruiken dergelijk sdk’s voor het tonen van advertenties en zo geld aan hun app te verdienen. In dit geval zouden de ontwikkelaars niet hebben geweten dat er adware in de sdk aanwezig was, zo meldt securitybedrijf Check Point. Eenmaal geïnstalleerd laat de adware advertenties in de achtergrond zien, wanneer de gebruiker zijn toestel ontgrendelt en andere apps gebruikt.

Daarnaast is de kwaadaardige code in de sdk in staat om willekeurige pagina’s te openen, de Play Store en 9Apps Store te openen en daar naar een bepaalde app te verwijzen en een APK-bestand te downloaden. De gebruiker zou in dit laatste geval nog wel moeten worden verleid om het bestand te installeren. Het gaat met name om allerlei mobiele games waar de sdk aan was toegevoegd. Check Point heeft een overzicht van de apps in kwestie gemaakt.