Verschillende Amerikaanse ziekenhuizen en zorginstellingen van zorgverlener Scripps Health zijn getroffen door een ransomware-aanval, waardoor personeel op pen en papier is teruggevallen, verschillende afspraken zijn uitgesteld, zorgpersoneel en patiënten geen toegang meer tot patiëntendossiers hebben en ambulances uit voorzorg naar andere ziekenhuizen worden omgeleid.

Volgens The San Diego Union-Tribune zijn ook de back-upservers van de zorgverlener getroffen. Scripps Health exploiteert vijf ziekenhuizen en negentien andere zorginstellingen. De aanval op de systemen van de organisatie vond afgelopen zaterdag plaats en is nog altijd merkbaar. Zo zijn de digitale patiëntendossiers offline, alsmede het systeem met de geplande afspraken. Ook het online portaal waar patiënten hun eigen dossiers kunnen inzien is offline.

Zorgpersoneel maakt bij al bekende patiënten gebruik van papieren dossiers. Ernstige noodgevallen, zoals hartaanvallen, worden omgeleid naar andere ziekenhuizen. Wanneer de systemen weer zijn hersteld is nog onbekend. Scripps Health heeft geen details over de aanval zelf bekendgemaakt.

Source