Rondom het Witte Huis worden camera’s met gezichtsherkenning geïnstalleerd. Dat blijkt volgens burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) uit een document van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

De geheime dienst onderzoekt of gezichtsherkenning kan helpen om bekende verdachten te identificeren als ze in de buurt van het Witte Huis komen. Het gaat vooralsnog om een pilot waarbij camera’s aan diverse kanten van het gebouw worden opgehangen om zo de straat langs het pand in de gaten houden. Overigens gaan de camera’s niet de beveiligingsagenten vervangen, maar is het een aanvulling.

Volgens CNet staat in het document dat het kan gebeuren dat burgers zich er niet bewust van zijn dat hun beeld wordt opgenomen en gebruikt wordt voor gezichtsherkenningstechnologie. Voor burgers is het onmogelijk om toestemming voor de camerabeelden te weigeren.

De beelden zullen automatisch worden verwijderd als er geen match wordt gevonden en ook is vastgelegd dat aan het einde van de pilot alle beelden worden vernietigd, aldus het ministerie.

Camera’s met gezichtsherkenning liggen erg gevoelig in de Verenigde Staten. Onlangs was er protest bij Amazon omdat het bedrijf zijn Rekognition-software levert aan Amerikaanse politie-eenheden die zich bezighouden met grensbewaking.