Het Amerikaanse district Orange County, waar zo’n 145.000 mensen wonen, is voor de derde keer in zes jaar getroffen door ransomware. Vanwege de infectie werd het volledige netwerk van het county uit voorzorg uitgeschakeld. Dit raakte de dienstverlening van verschillende overheidsinstanties.

Zo konden er geen huwelijkscontracten worden uitgeven, was de Belastingdienst niet in staat om belastingdocumenten te verwerken en waren er problemen bij het huisvestingsdepartement. Computers in de openbare bibliotheken waren uitgeschakeld en het planningsdepartement kon geen heffingen en vergunningen verwerken. Om wat voor ransomware het precies gaat en hoe de infectie zich kon voordoen is niet bekendgemaakt.

De impact is in ieder geval veel groter dan bij vorige ransomware-infecties, zo stelt Jim Northrup, de chief information officer van het county. Een ander county betaalde onlangs nog 400.000 dollar losgeld om door ransomware versleutelde bestanden ontsleuteld te krijgen. Orange County denkt dat het de systemen zonder te betalen kan herstellen. “We hebben tot nu toe geluk gehad. Alles wat we hebben hersteld was geback-upt. We hebben een vrij robuust back-upsysteem”, aldus Northrup.