Een voormalig ambtenaar van de gemeente Lopik heeft een taakstraf van 240 uur gekregen voor het hacken van de gemeentelijke rioolinstallatie, las ik bij Nu.nl. Eind 2017 had hij na een ontslag diverse keren ingelogd op de server van de rioolwatervoorziening van de gemeente, en daar bestanden gewist maar ook bedieningssystemen van de riolering geprobeerd te saboteren. Dat is niet zomaar een beetje boos afreageren op een ex-werkgever, dat is sabotage van de publieke werken. Maar hoe bewijs je dat hij het is geweest?

Uit het vonnis is lastig te halen wat nu precies de beweegredenen van de man waren om dit te doen. Het speelde allemaal maanden na zijn uitdiensttreding. Vanaf zijn eigen IP-adres en dat van zijn ouders werd eind 2017 ingelogd op systemen van de gemeente waarna bestanden werden vernietigd. En in 2018 ging het nog een stap verder, toen werden de pompen van de riolering op afstand uitgeschakeld.

Volgens een monteur die als getuige optrad:

Omdat de pompen op afstand waren aangezet en de aanvoer dicht was gezet kon de vacuümleiding teveel vacuüm trekken waardoor de pompen oververhit raken en stuk gaan of brand vatten. Een eventuele mogelijkheid is dat de leiding als gevolg daarvan implodeert. Gevolg daarvan is weer dat de pompen vervangen moeten worden. Bij brand zouden de aansturing en hardware vervangen moeten worden en bij het imploderen van leidingen moeten deze opnieuw worden aangelegd. Tot die tijd moeten alle putten handmatig worden langsgelopen met een zuigwagen om de leidingen van de bewoners te kunnen afvoeren. De leidingen lopen vol en bewoners en bedrijven kunnen hiervan overlast ondervinden.

Dit kan dus behoorlijk zwaar uitpakken, vandaar dat het OM “vernieling met gemeen gevaar” ten laste had gelegd. Het vernielen of veroorzaken van storingen in de infrastructuur is apart strafbaar gesteld, en wanneer daar gevaar voor openbare dienstverlening (of nog erger, voor mensen) in ontstaat kan de gevangenisstraf in theorie tot 15 jaar oplopen. In dit geval had het gevaar zich op zich nog niet verwezenlijkt, de gemeente was er snel bij. Maar voor de strafbaarheid maakt dat niet uit.

Discussie ontstond toen nog over de vraag of wel bewezen was dat de verdachte dit had gedaan. De handelingen vereisten specifieke kennis en kunde, die maar weinig mensen bezitten. Daar komt bij dat de gebruikte IP-adressen aan de man te herleiden waren (hemzelf en zijn ouders), waarbij ook nog eens een laptop werd gebruikt die overeen kwam met het type laptop dat de gemeente kwijt was na het ontslag van de man. Verbindingen vanaf deze laptop werden gemaakt in het tijdsbestek dat de inbraak en sabotage plaatsvonden. Deze omstandigheden bij elkaar maken dat voor de rechtbank vaststaat dat de man de dader is.

Het was echter de eerste wetsovertreding van de man, en een gevangenisstraf zou hem zwaar duperen omdat zijn gezin met jonge kinderen dan in de problemen komt. Daarom legt de rechtbank een werkstraf van 240 uur op.

Arnoud

https://blog.iusmentis.com/2018/09/24/ambtenaar-lopik-krijgt-240-uur-taakstraf-voor-hacken-rioolinstallatie/