dinsdag 19 maart 2019, 11:10 door Redactie, 0 reacties

Laatst bijgewerkt: Vandaag, 13:32

De Noorse aluminiumproducent Norsk Hydro is getroffen door een “uitgebreide cyberaanval” waardoor het voor zover als mogelijk op handbediening is teruggevallen. Dat laat het bedrijf, dat één van de grootste aluminiumproducenten ter wereld is, in een verklaring weten.

Hydro zegt dat het bezig is om de aanval in te dammen en te neutraliseren, maar op dit moment nog niet de volledige omvang van de situatie weet. Op het moment van schrijven meldt een tijdelijke website van Hydro dat door de aanval operaties in verschillende bedrijfsonderdelen zijn getroffen. Daarnaast zouden de it-systemen bij de meeste bedrijfsonderdelen zijn geraakt. Verdere details zijn niet gegeven. Het bedrijf meldt via Twitter dat updates over de situatie op Facebook worden geplaatst.

Update

Hydro laat in de Noorse media weten dat verschillende fabrieken in Europa en de Verenigde Staten zijn getroffen. Waar mogelijk is de productie stilgelegd om ongelukken te voorkomen. Verder meldt een woordvoerder dat het om een aanval gaat waarvan het de omvang niet eerder heeft meegemaakt. De Noorse veiligheidsdienst NSM is inmiddels bij het onderzoek naar de aanval betrokken.

Update 2

De Noorse omroep NRK meldt dat Hydro is getroffen door ransomware. Vanwege de aanval heeft de aluminiumproducent al het personeel opgeroepen om hun computers niet aan te zetten of verbinding met het netwerk te maken. De gebruikte ransomware is volgens NRK eerder ingezet tegen de Franse technologieconsultant Altran.

Image