Een agressievere houding van Mark Zuckerberg heeft geleid tot spanningen in de top van Facebook, waaronder met operationeel directeur Sheryl Sandberg, na Zuckerberg de belangrijkste persoon van het bedrijf.

De strijdbare houding ontstond in juni, toen Zuckerberg een groep van vijftig topmensen meedeelde dat Facebook “oorlog” voert en dat hij het bedrijf als zodanig zou leiden, meldt The Wall Street Journal.

Volgens bronnen van de krant heeft Zuckerberg in het voorjaar tegen Sandberg gezegd dat hij haar verantwoordelijk houdt voor de publieke verontwaardiging die ontstond na het Cambridge Analytica-privacyschandaal. In maart bleek dat een onderzoeker persoonlijke Facebook-data doorverkocht aan Cambridge Analytica, die de informatie gebruikte voor politieke advertenties.

Naast kritiek op het bedrijf zou Zuckerberg ook niet tevreden zijn met de manier waarop het bedrijf omgaat met een te langzame gebruikersgroei en de beveiliging van het sociale medium.

Zuckerberg zou de afgelopen weken tevreden zijn met de verbeteringen die Facebook de afgelopen maanden heeft doorgemaakt. De Facebook-oprichter zei onlangs dat Sandberg een “erg belangrijke partner” voor hem is en zal blijven zijn.

Andere topmensen vertrokken na onenigheid

Volgens The Wall Street Journal hebben conflicten met Zuckerberg wel tot het vertrek van enkele andere topmensen binnen Facebook gezorgd, waaronder bij dochterbedrijven Instagram, WhatsApp en Oculus.

Zo hebben Instagram-oprichters Kevin Systrom en Mike Krieger in september aangekondigd ontslag te nemen, naar verluidt omdat locatiegegevens van Instagram-gebruikers met Facebook gedeeld zouden worden. Instagram test die optie momenteeel onder een aantal gebruikers.

Daarvoor vertrokken WhatsApp-oprichters Brian Acton en Jan Koum al bij het bedrijf. Ook het vertrek van Brendan Iribe, de medeoprichter van virtualrealitybedrijf Oculus, zou volgens bronnen van The Wall Street Journal deels te maken hebben met onenigheid met Zuckerberg.

In augustus nam ook Facebooks beveiligingstopman Alex Stamos ontslag. Hij gaf aan dat meningsverschillen over de koers van het bedrijf daar aan hebben bijgedragen.

Een maand eerder kondigde Facebooks topjurist Colin Stretch zijn vertrek aan. Volgens The Wall Street Journal zou een herstructurering, waarbij hij een lagere positie kreeg, daar deels de oorzaak van zijn. Hoewel Stretch zijn vertrek heeft aangekondigd, blijft hij vooralsnog tot de zomer van 2019 voor Facebook werken.

https://www.nu.nl/internet/5582060/agressievere-houding-zuckerberg-zorgt-chaos-in-top-facebook.html