Google heeft twee adblockers voor Chrome uit de Chrome Web Store verwijderd omdat de nieuwe ontwikkelaars die van malware hadden voorzien. Het gaat om Nano Adblocker en Nano Defender, twee adblockers die op de populaire adblocker uBlock Origin zijn gebaseerd.

Bij elkaar waren de Chrome-extensies meer dan 250.000 keer geïnstalleerd. Twee weken geleden meldde ontwikkelaar Hugo Xu dat hij de adblockers aan een ander “ontwikkelteam” had verkocht. Eind vorige week verscheen er plots een update voor de adblockers die ervoor zorgde dat de browserextensies allerlei gegevens van gebruikers verzamelden, waaronder ip-adres, land, bezochte websites, besturingssysteem, de hoeveelheid tijd die op elke website werd doorgebracht en andere data.

Google heeft beide extensies bestempeld als malware en dit weekend uit de Chrome Web Store verwijderd en bij gebruikers uitgeschakeld. De kwaadaardige code is niet aangetroffen in de Firefox-versies van Nano Adblocker en Nano Defender. De Firefox-extensies werden door een andere ontwikkelaar beheerd, maar ontvangen inmiddels geen updates meer.

Image

Source