Onderzoekers naar het datalek op hotelketen Marriott, waarbij gegevens van 500 miljoen klanten zijn gestolen, hebben aanwijzingen gevonden dat Chinese spionnen achter de hack zitten.

Het gaat om hacktechnieken en -procedures die eerder al gekoppeld werden aan Chinese hackers, melden drie anonieme bronnen aan persbureau Reuters.

Marriott maakte eind november bekend dat hackers toegang hadden gekregen tot gegevens van een half miljard klanten van zijn Starwoord-hotels. Door binnen te dringen op de systemen wisten zij data van reserveringen vanaf 2014 te verkrijgen.

Twee van de anonieme bronnen zeggen dat de aanwijzingen erop duiden dat Chinese overheidsspionage het motief voor de hack was, in plaats van mogelijk financieel gewin. Hackers kunnen geld verdienen aan buitgemaakte data door ze te gebruiken voor fraude of door de gegevens door te verkopen.

Onderzoekers houden slag om de arm

Dat China daadwerkelijk achter de hack zit, staat niet met honderd procent zekerheid vast. Hackers uit andere landen zouden de Chinese technieken toegepast kunnen hebben. Ook is het niet ongebruikelijk om dwaalsporen achter te laten om onderzoekers op het verkeerde been te zetten.

Een van de bronnen zegt bovendien dat de onderzoekers reden hebben om aan te nemen dat meerdere hackersgroepen zich in de systemen van de Starwood-hotels hebben bevonden.

https://www.nu.nl/internet/5613407/aanwijzingen-duiden-china-als-dader-van-hack-hotelketen-marriott.html