Europese privacytoezichthouders hebben, acht maanden nadat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) werd ingevoerd, ruim 95.000 klachten ontvangen van mogelijke datalekken.

De meeste klachten gaan volgens de Europese Commissie over telemarketing, reclamemails en videobewaking, schrijft Reuters.

In totaal zijn privacywaakhonden in Europa sinds de invoering van de AVG 225 onderzoeken gestart. Het is niet bekend waar die onderzoeken precies over gaan.

De AVG is sinds 25 mei vorig jaar van kracht. Mensen die vermoeden dat de verwerking van hun persoonsgegevens niet overeen komt met de privacywet, kunnen een klacht indienen bij de toezichthouder. In Nederland is dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Dankzij de privacywet kunnen privacywaakhonden hoge boetes opleggen aan bedrijven die de wet overtreden. De boetes kunnen oplopen tot maximaal 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde jaaromzet.

In Frankrijk legde de toezichthouder Google deze week een boete van 50 miljoen euro op. De autoriteit vindt dat Google het verzuimt om alle gebruikers die een account aanmaken op de juiste manier te informeren over data die het bedrijf verzamelt.

https://www.nu.nl/internet/5705436/95000-klachten-bij-toezichthouders-na-invoering-europese-privacywet.html