Een 22-jarige aspirant politieagent uit Tiel is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 45 maanden wegens het verkopen van informatie uit politiesystemen. De man ging in januari 2017 bij de politie aan de slag. Binnen een jaar begon hij met het opzoeken van informatie in de politiesystemen over specifieke personen uit het criminele milieu. Deze geheime informatie werd vervolgens aan deze persoon verkocht.

Zo zocht de man naar bedrijventerreinen waarop mogelijk hennepkwekerijen waren. Deze informatie werd doorgespeeld naar een man die van plan was om de kwekerijen te rippen, aldus het Openbaar Ministerie. De man hield zelfs een soort ‘spreekuur’ waarbij hij met meerdere mensen in zijn auto zat en op afroep informatie opzocht en deelde met die mensen. Volgens de rechter is bewezen dat door de verkoop van de geheime informatie een politieonderzoek is stukgelopen.

De rechtbank nam het de man zeer kwalijk dat hij zijn positie als politieagent heeft misbruikt. “Hij heeft dit alleen gedaan met het doel om geld te verdienen. De man ondermijnt hiermee de rechtstaat. Ook brengt hij ernstige schade toe aan het vertrouwen dat in de politie gesteld moet kunnen worden”, aldus de rechtbank. Naast de gevangenisstraf mag de man 8 jaar lang geen functie bij een overheidsinstantie vervullen. Tevens heeft het OM een vordering ingediend om het geld af te nemen dat de man met het doorspelen van de informatie verdiende. Deze vordering wordt op 16 juli behandeld.