Meer dan 150 miljoen websites maken inmiddels gebruik van een tls-certificaat van Let’s Encrypt voor het aanbieden van een versleutelde verbinding aan bezoekers en dat aantal zal naar verwachting dit jaar naar 215 miljoen stijgen. Dat meldt de Internet Security Research Group (ISRG), de partij achter Let’s Encrypt.

Het initiatief wordt gesteund door Mozilla, Akamai, Cisco en verschillende andere partijen. Het heeft een volledig versleuteld web als doel en wil dit bereiken door tls-certificaten gratis uit te geven en de installatie zo eenvoudig mogelijk te maken. Het afgelopen jaar steeg het aantal door Firefox geladen https-pagina’s van 67 procent naar 77 procent. “Dit is een ongekende verandering”, zegt Josh Aas, directeur van de ISRG.

Het gebruik van https moet zowel de veiligheid als privacy van internetgebruikers verbeteren. Het maakt het veel lastiger voor kwaadwillenden om het webverkeer van gebruikers te onderscheppen en bijvoorbeeld wachtwoorden en andere gevoelige informatie te achterhalen. Voor dit jaar heeft de ISRG de verwachting dat het aantal websites met een certificaat van Let’s Encrypt naar 215 miljoen zal stijgen.

Aas merkt op dat Let’s Encrypt dit jaar weer een groot deel van het web zal beschermen met een budget van slechts 3,6 miljoen dollar. Verschillende grote partijen hebben ook dit jaar weer in Let’s Encrypt geïnvesteerd, maar er worden nog donateurs gezocht om alle kosten van 2019 te kunnen dekken.

Image