De schilderijscanner die in het Rijksmuseum wordt gebruikt om meesterwerken te kunnen analyseren, blijkt ook geschikt voor het vinden van bewijsmateriaal bij misdrijven. De onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het museum zijn een samenwerking aangegaan.
Het apparaat kan, naast het analyseren van de verflagen op schilderijen, ook bloed, speeksel, urine, zweet en sperma op bijvoorbeeld kledingstukken opsporen. Dit leggen onderzoekers uit aan de Volkskrant.
In het Rijksmuseum is de zogeheten XRF-scanner bijvoorbeeld gebruikt om een zelfportret van Rembrandt onder de Oude man in militair kostuum en een Spaanse ridder onder het Portret van Don Ramón Satué van de Spaanse schilder Goya op te sporen.
Omdat het apparaat echter ook zink, dat in sperma te vinden is, kan vinden blijkt het bruikbaar bij het veiligstellen van een DNA-spoor in een onderzoek naar een misdrijf. Wetenschappers van het NFI, de Universiteit van Amsterdam en de Technische Universiteit Delft publiceerden hun onderzoeksresultaten vorige week.
Spetter bloed
Het apparaat zou vooral handig zijn bij ‘lastig te onderzoeken bewijsstukken’, zoals het vinden een spettertje bloed op donkere kleding. Ook zou de scanner de inslag van een kogel kunnen analyseren, zelfs al is deze met lagen verf of bloed bedekt.
Het NFI heeft nog geen eigen scanner tot zijn beschikking, omdat het een kostbaar apparaat is. Forensisch onderzoekers zullen daarom tot die tijd ‘niet schromen’ om met moeilijke bewijsstukken langs te komen in het museum, schrijft de krant.
Bron: Schilderijscanner Rijksmuseum kan worden gebruikt bij oplossen van misdrijven