Nederlanders die slachtoffer zijn geweest van cybercrime, bijvoorbeeld hacks of cyberpesten, doen daar meestal geen melding van bij politie of andere instanties.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. Meer dan één op de tien Nederlanders werden in 2016 slachtoffer van cybercrime, maar slechts in 27 procent van alle gevallen werd een melding gedaan.

Dat is minder dan vier jaar geleden, toen nog 31 procent van de cybermisdaden werd gemeld. Het aantal meldingen bij de politie bleef ongeveer stabiel (13 procent) , maar het aantal meldingen bij andere instanties daalde scherp van 21 naar 16 procent. Slechts 7,6 procent van de mensen deed formeel aangifte bij de politie.

Jongeren

Uit de cijfers blijkt dat jongeren vaker te maken hebben met cybercrime dan ouderen. Dat heeft vooral te maken met het grote aantal jongeren dat online wordt gepest (7,3 procent van de 15- tot 25-jarigen). Dat aantal ligt onder de ouderen veel lager.

Na cyberpesten zijn hacken en koop- en verkoopfraude de meestvoorkomende vormen van cybercriminaliteit.

In een rapport over de politie concludeerden verschillende experts vorig jaar dat de aanpak van cybercriminaliteit ernstig tekortschiet. Mensen zouden vaak geen aangifte doen, omdat ze niet verwachten dat dit effect heeft.

 

Bron: Nederlanders melden cybercrime meestal niet