Tussen de trainingsbroeken, bokshandschoenen en voedingssupplementen staat een verlichte zuil. Maximaal 5000 euro aan contanten kun je via deze crypto currency ATM bijschrijven op je bitcoin-account.

De Sport & Fight Shop in Breda is een van de dertien plekken in Nederland waar zo’n automaat staat. Een vechtsportwinkel is misschien niet de meest voor de hand liggende plek voor een bitcoin-automaat, geeft eigenaresse Gemma van Koolwijk toe. Zelf heeft ze niets met de digitale munt.

“Mijn neefje zit in de bitcoins. Voor mij is het voordeel dat ik er tweehonderd euro per maand huur voor krijg.” Op een gemiddelde dag komen twee à drie mensen geld storten of opnemen, zegt ze. “Jeugd, oudere mensen, mensen in pak, van alles.”

Ik heb er nog maar acht, want eentje is gestolen.

Danny Kuipers, eigenaar van Bitcoins4me

Volgens het Openbaar Ministerie kleven er risico’s aan de automaten waar contant geld omgezet kan worden in bitcoins. Op die manier zou zwart geld kunnen worden witgewassen.

Onzin, reageert Danny Kuipers, eigenaar van Bitcoins4me en exploitant van de machine in Breda. “Ik kan het natuurlijk nooit helemaal uitsluiten. Maar ik denk dat er via banken veel meer wordt witgewassen.”

In maart zette hij zijn eerste crypto currency ATM neer in Brunssum, nu heeft hij er negen verspreid in het land. “Of eigenlijk nog maar acht, want eentje is gestolen.” Ze staan onder andere bij een cafetaria, een autobedrijf en een telecomwinkel. Binnenkort verwacht hij nog twee nieuwe neer te zetten.

De bedragen die via zijn machines worden gestort, liggen volgens Kuipers tussen een tientje en de 2500 euro. “Ik heb nauwelijks transacties daarboven. Mensen storten niet dagelijks duizenden euro’s. Dan sprak ik niet met jullie, maar zat ik op de Bahama’s.”

Omdat bitcoins als goederen worden gezien en niet als geld, hoeft hij bij de autoriteiten alleen transacties boven de 15.000 euro te melden. Zelf heeft hij voor zijn machines een legitimatieplicht ingesteld voor stortingen vanaf 5000 euro. “Dat doe ik om niet in problemen te komen”, zegt Kuipers. “Als ik de intentie had om wit te wassen, had ik de legitimatiegrens wel op 15.000 euro gelegd.”

Duidelijke regels

Kuipers zegt dat hij dolgraag duidelijke regels zou hebben. Bijvoorbeeld dat de overheid bepaalt aan welke voorwaarden hij als exploitant moet voldoen, zoals wanneer om legitimatie moet vragen.

Werken zonder contant geld is voor hem geen optie. “Hiervoor had ik een online ruildienst, waar je je moest legitimeren. Toen liep ik ertegenaan dat mensen bitcoins kochten met gestolen bankgegevens of valse ID-kaarten. Daarom ben ik juist overgestapt op de automaten.”

(Geen) legitimatie

Veel van de bitcoin-pinautomaten in Nederland zijn van de fabrikant General Bytes. Die heeft de apparaten zo gebouwd dat ze in zoveel mogelijk landen te verkopen zijn en dus aan de strengste eisen kunnen voldoen.

Dat betekent dat elke automaat de optie heeft om een vorm van legitimatie te eisen. Bijvoorbeeld via het scannen van een vingerafdruk. Maar die opties zijn niet bij alle automaten ingeschakeld. Dat is in Nederland niet verplicht. De exploitanten beslissen er dus zelf over.

Bij sommige is legitimatie uitgeschakeld voor kleine bedragen, zoals 200 euro. Bij anderen ligt de limiet voor anonieme stortingen hoger. Wie duizenden euro’s wil storten moet overigens wel even geduld hebben: de apparaten van General Bytes accepteren biljetten van maximaal vijftig euro.

De eigenaresse van de vechtsportwinkel in Breda denkt niet dat criminelen gebruik maken van de machine in de zaak. “Het is mijn pakkie-an niet wie hier komt pinnen”, zegt Van Koolwijk. “Maar ik geloof niet dat hier verkeerde mensen komen.”

Hoeveel geld mensen in het apparaat stoppen, weet ze niet. “Net als bij een gewone pinautomaat kijk je mensen niet op de vingers.” Iedere transactie duurt tien minuten en dat levert haar een bijkomend voordeeltje op. “Dan lopen ze een rondje door de winkel en nemen ze wel eens wat mee.”

 

Bron: Eigenaar bitcoinautomaat: via banken wordt meer witgewassen