Algoritmen hebben vaak een voorspellende gave, door veel data te verzamelen en te interpreteren begrijpen ze patronen die een mens niet ziet. Zo kan een algoritme in theorie criminaliteit voorspellen, of zoals in Eindhoven, knokpartijen in het uitgaansleven.
Wie in Eindhoven gaat stappen, eindigt bijna altijd op Stratumseind. De uitgaansstraat met 55 kroegen op 250 meter trekt op een goed weekend twintigduizend cafégangers. De straat heeft een slechte reputatie. Jaarlijks zijn er vierhonderd geweldsincidenten. Van kleine opstootjes tot massale knokpartijen.
Er hangen vijf speciaal ontwikkelde telcamera’s en vijf slimme geluidsmeters. Ook staan er 22 ledlantaarnpalen die het publiek beïnvloeden met licht. Er hangt zelfs een weerstationnetje zodat men weet wanneer iedereen naar binnen rent voor een regenbui. Op dit moment worden de data alleen vergaard en geanalyseerd. Uitsmijters en politie hebben nog geen live toegang. Daar komt verandering in.
Predictive Policing
Zodra de politie wel toegang krijgt tot dit soort gegevens, zijn de mogelijkheden groots. Rutger Rienks is oud-politieman en adviseert nu overheden op het gebied van Big Data. Rienks verwacht een toekomst van predictive policing. “Criminaliteit kent vaak een herkenbaar aantal voorwaarden. Een algoritme kan dat door het analyseren van data in kaart brengen. Zo kunnen we al inbraakgolven voorspellen en misschien dus voorkomen.”
“Naast de vraag van privacy moeten we ons ook afvragen hoe ver we willen gaan met deze technieken.” Zo wijst Rienks op het gevaar van dataverzameling. “Moeten wij alle bewegingen van burgers willen vastleggen en daarmee gedrag voorspellen? Dat is een vrij belangrijke vraag die we ons moeten stellen vóórdat de techniek er is. Want dat kan niet lang meer duren.”
Bron: De voorspelbare mens 2: Big Brother en criminaliteit :: Binnenland