De AP stelt dat onbevoegden niet zomaar bij bepaalde informatie kunnen komen. Daarom was de politie een dwangsom opgelegd met de eis om binnen zes maanden verbetering door te voeren in de beveiliging.

Het gaat om een systeem waarmee gegevens over inkomende en uitgaande personen goederen in het Schengengebied worden gecontroleerd. Daarbij moeten gebruikersactiviteiten vastgelegd geworden.

Niet alle medewerkers van de politie die toegang hebben, mogen oneindig veel gegevens inzien of gebruiken. Daarom moet de politie moet volgens de AP regelmatig en proactief controle uitvoeren op logbestanden.

Dat is volgens de AP niet gebeurd, daarom is de dwangsom van 40.000 euro ingevorderd.

‘Politiegegevens moeten gewoon goed beschermd zijn’

In 2015 onderzocht de AP hoe de Nationale Politie gegevens verwerkte. Daarbij werden vijf kwetsbaarheden gevonden. De AP legde een dwangsom op en gaf de politie een termijn van zes maanden om maatregelen te treffen.

De totale dwangsom kwam neer op 200.000 euro. De politie loste vier van de vijf maatregelen op binnen de termijn, daarom moet de politie een vijfde van het totaalbedrag betalen.

Voorzitter van de AP Aleid Wolfsen noemt het een “ernstige zaak” als de Nationale Politie niet regelmatig controleert op het gebruik van politite gegevens. “Politiegegevens moeten gewoon goed beschermd zijn. Punt. Geen discussie over mogelijk.”

De AP beoordeelt opnieuw of de politie voldoet aan de eisen voor controle. Als de beveiliging niet op niveau blijkt, kan de AP opnieuw een aanpassing afdwingen.