De Belastingdienst heeft jarenlang foto’s bewaard van kentekens terwijl dat niet mocht. Persbureau ANP heeft interne memo’s van de fiscus opgevraagd waaruit dat blijkt. In de stukken uit 2016 staat dat er “geen schoning” plaatsvond en “fotogegevens en metadata vanaf 2010 nog beschikbaar” waren. Inmiddels zijn ze wel verwijderd.
Het gaat om tientallen miljoenen beelden van ANPR-camera’s. Die scannen kentekens en halen ze door een database met nummerborden van mensen die bijvoorbeeld nog boetes open hebben staan. De politie zegt dat de gegevens alleen bij een hit worden bewaard, maar uit de memo’s blijkt dat dat jarenlang ook is gebeurd in andere gevallen.
Zo valt te lezen dat ongeveer 1 miljoen foto’s die de Belastingdienst met eigen voertuigen heeft gemaakt, gewoon werden opgeslagen. Voor het wissen van de beelden was “geen regulier proces ingericht”, staat in de stukken. Dat gebeurde alleen “op ad-hoc basis”.
Ook ruim 50 miljoen beelden die de fiscus kreeg van de politie, zijn enkele jaren bewaard. Zo’n 80 miljoen foto’s van “niet fiscaal relevante waarnemingen” werden wel verwijderd.
Hoge Raad
Het verzamelen en het gebruik van de kentekenfoto’s is eerder dit jaar gestopt na een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde dat de Belastingdienst niet het recht heeft om foto’s van ANPR-camera’s te benutten om privégebruik van auto’s van de zaak aan te tonen. Volgens de Hoge Raad waren de foto’s een inbreuk op de privacy en hadden ze niet genoeg wettelijke basis.
De Belastingdienst heeft het ANP in een reactie laten weten dat er “ten tijde van de uitspraak van de Hoge Raad een gestructureerd proces voor het systematisch vernietigen van niet-relevante ANPR-gegevens in voorbereiding was”. Ook benadrukt de fiscus dat de gegevens altijd goed beveiligd zijn geweest.
Bron: Belastingdienst bewaarde onterecht kentekenfoto’s | NOS