Zeker 3.337 Android-apps die op kinderen en families zijn gericht, zouden onrechtmatig data over kinderen hebben verzameld en doorgestuurd naar onder meer adverteerders.

Dat ontdekte het International Computer Science Institute in een onderzoek, meldt Engadget.

In de studie werden 5.855 Android-apps onderzocht. Daarvan verzamelde 281 apps contactgegevens of de locatie van het kind, zonder toestemming van de ouders te vragen.

Nog eens 1.100 apps deelden gevoelige gebruikersdata met advertentiebedrijven die zich bezighouden met adverteren op basis van gedrag. Die bedrijven verbieden zelf expliciet het gebruik van data van kinderen.

Door 2.281 apps werden de voorwaarden van Google geschonden, door informatie te delen waarmee een profiel van de gebruiker kan worden gemaakt, voor zeer gerichte reclame. In 40 procent van alle gevallen werd de onrechtmatig verzamelde data ook nog eens onvoldoende beschermd verstuurd.

Facebook-koppeling

De 1.280 apps met een Facebook-koppeling gebruikten in 92 procent van de gevallen niet de verplichte maatregelen om kinderen onder de 13 jaar tegen te houden. Facebook laat kinderen pas vanaf die leeftijd een profiel aanmaken.

“Deze problemen zijn groot en dit leidt ertoe dat kinderen worden blootgesteld aan gerichte advertenties en automatische profilering die illegaal kan zijn”, zegt Serge Egelman, medeauteur van het onderzoek, tegen Education Week.

Wel zijn er grijze gebieden. Zo wordt populaire talen-app Duolingo door de onderzoekers aangemerkt als overtreder, maar die app is gericht op een algemeen publiek.

Google moet dagelijks duizenden apps keuren die in zijn Play Store komen, in maart gemiddeld 2.700 per dag. Dat proces is grotendeels geautomatiseerd.

 

Source: ‘Duizenden Android-apps volgden kinderen onrechtmatig’