De export van spionagesoftware aan overheden die mensenrechten schenden moet aan banden worden gelegd. Er komen strengere regels voor handel in zulke producten.

De Handelscommissie van het Europees Parlement keurde donderdag een nieuw pakket regels goed, nadat de Europese Commissie vorig jaar een eerste voorstel deed.

In de nieuwe regelgeving gaat het om zogenoemde ‘dual-use goods‘, die zowel een civiele als militaire toepassing hebben. Bij spionage- en hacksoftware zal in de toekomst de toestemming van een nationale overheid nodig zijn, voordat dit geëxporteerd mag worden.

Versleuteling

Software die kan worden gebruikt om bestanden te versleutelen worden juist geschrapt uit een lijst cybersurveillanceproducten. Het Europarlement wil niet dat er beperkingen komen op het gebruik en de uitvoer van software die juist kan worden ingezet om de beveiliging van cyberinfrastructuur te verbeteren.

De Handelscommissie stelt ook voor om in de toekomst regelmatig updates door te voeren aan de lijst van gereguleerde technologieën, om mee te blijven gaan met de nieuwste ontwikkelingen. Verder willen de Europarlementariërs dat de Europese Commissie een handboek publiceert waarin staat wat bedrijven wel en niet mogen doen.

Hacking Team

In 2015 werd het Italiaanse bedrijf Hacking Team, maker van spionagesoftware, zelf gehackt. Toen bleek dat het bedrijf zijn software onder meer exporteerde naar landen als Sudan, Saudi-Arabië en Bahrein.

“Het is onacceptabel dat Europese bedrijven agressieve technologieën exporteren naar landen waar mensenrechten duidelijk onder druk staan”, zegt D66-europarlementariër Marietje Schaake, die al jarenlang pleit voor de nieuwe regels.

Voordat de nieuwe regels van kracht worden, moeten het volledige Europarlement en de verantwoordelijke ministers uit alle EU-lidstaten nog hun goedkeuring geven.

Door: NU.nl

 

Source: Europarlement wil export spionagesoftware aan banden leggen