De Europese Unie maakt 120 miljoen euro vrij voor gratis wifi op minstens zesduizend locaties in Europa. Per aanvrager is vanaf volgend jaar eenmalig 20.000 euro beschikbaar.

De Europese Commissie maakte in 2016 al plannen bekend om openbaar wifi binnen Europa te gaan financieren.

De subsidie werkt volgens het principe: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Ziekenhuizen, bibliotheken of andere publieke plekken moeten het systeem vervolgens wel op zijn minst drie jaar zelf in de lucht houden.

Het Europees Parlement gaf dinsdag in Straatsburg met ruime meerderheid (582 tegen 98) groen licht voor het project. In mei gingen het  Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie al akkoord met het initiatief WiFi4EU, waar de wifi-subsidie deel van uitmaakt.

Kritiek

Volgens het CDA is er in Nederland al belangstelling getoond. De Europarlementariërs Esther de Lange en Annie Schreijer-Pierik zien het als een ”prima regeling” en ”een goed instrument om de aantrekkelijkheid van dorpskernen te vergroten en krimp en leegstand op het platteland tegen te gaan”.

De Vlaamse Europarlementariër Anneleen Van Bossuyt (N-VA) stemde tegen. Volgens haar is het geldverspilling, waarmee burgers worden ”omgekocht”. Bovendien kunnen steden die zelf al iets hebben geregeld geen aanvraag doen, is haar kritiek.

Roaming

De subsidie is onderdeel van de herziene Europese regels rond telecom. Daar vallen ook de nieuwe regels rond roaming onder, waardoor Europeanen binnen de EU zonder extra kosten kosten mobiel kunnen internetten.

Het vrijgeven van de 5G-frequenties valt ook onder de nieuwe regels. Die veel snellere opvolger van 4G wordt op zijn vroegst pas in 2020 verwacht.

Bron: EU steekt 120 miljoen euro in gratis wifi | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl