De bitcoin is deze week net zo hard gekelderd als de virtuele munt in de week daarvoor steeg. Vrijdagochtend dook de koers zelfs even onder de 13 duizend dollar (11 duizend euro), nadat de munt begin deze week nog boven de 20 duizend dollar was gekomen. Woensdag daalde de munt al naar 16 duizend dollar, maar vooral vannacht ging het hard en kwam de bitcoinkoers zelfs op 12.996 dollar, waarna een klein herstel volgde.
De reden voor de koersval is niet helemaal duidelijk. Als een van de redenen wordt de toenemende populariteit van bitcoin cash genoemd, een afsplitsing van de bitcoin na een ruzie eerder dit jaar. Bitcoin cash wordt gesteund door het belangrijke handelsplatform Coinbase en steeg deze week 55 procent in waarde.
De daling zou kunnen zijn versterkt door shortposities die zijn opgebouwd, nadat de termijnbeurzen in Chicago futures op de bitcoin hebben geïntroduceerd. Dit betekent dat slimme handelaren massaal bitcoins op termijn verkopen in de hoop dat ze die later goedkoper kunnen terugkopen.
Overigens zijn grote koersstijgingen en -dalingen bij bitcoins niet ongewoon. In september steeg de munt boven de 5000 dollar om daarna in waarde te halveren. Sinds begin deze maand is de bitcoin met 66 procent in waarde gestegen en sinds het begin van dit jaar is de waarde verdertienvoudigd.
Het financiële establishment van toezichthouders, bankiers en economen heeft zich telkens tegen de virtuele munt gekeerd. Daarbij werd de munt een zeepbel, een piramidespel en zelfs een vorm van fraude genoemd. Maar de laatste weken blijken ze toch geïnteresseerd te zijn geraakt in de bitcoin. Zakenbank Goldman Sachs kondigde aan een handelsplatform voor virtuele munten te willen beginnen.
Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat ook cryptomunten litecoin en ether met 10 procent gedaald waren. Dat is niet juist. De koersen van die munten wisselen erg bij verschillende beurzen.
Ondanks de dip blijft de bitcoinkoers torenhoog. Dit schreven we er de afgelopen tijd over:
De bitcoin doorloopt alle stadia van een klassieke financiële bubbel: wanneer volgt de crash? Het is wachten op de duizelingwekkende koersval.
Rotterdams softwarebedrijf vervangt in zijn kerstpakket de jaarlijkse fles wijn voor een stukje cryptomunt
Het is weer eens wat anders dan het jaarlijkse flesje wijn, de kalender, het zakje gezouten cashewnoten of cranberry-paté in feestelijke verpakking: het Rotterdamse softwarebedrijf VI Company trakteert zijn relaties en werknemers in de aanloop naar de feestdagen op de cryptomunt ether. Of beter gezegd: een klein stukje van een ether. Het bedrijf wil werknemers met dit onorthodoxe kerstpresentje wat praktijkervaring met de ether en de achterliggende techniek laten opdoen.
Digitale bankovervallers ruiken hun kans nu bitcoin door het dak gaat
Met de gigantische koersstijgingen van de bitcoin wordt het steeds aantrekkelijker deze cryptomunten te stelen. Online marktplaatsen zijn het ideale doelwit. Bij een nieuwe hack is voor tientallen miljoenen aan bitcoins buitgemaakt. Beveiliging is de achilleshiel van cryptobedrijven. (+)
Ondanks de dip in de bitcoinkoers blijft die torenhoog. Moet u nu zelf ook gaan delven? Acht vragen en antwoorden.