Frans Thales biedt zo’n 4,6 miljard euro voor digitaal beveiligingsbedrijf Gemalto
Vlak nadat concurrent Atos bot ving, stemt de leiding van Gemalto in met een miljardenbod van wapenfabrikant Thales. Het overnamegevecht rond de digitale beveiliger lijkt een Frans onderonsje, maar wordt uitgevochten op Hollandse bodem.
Met de komst van een tweede vrijer die naar de hand van Gemalto dingt, is de overnamestrijd in een beslissende fase beland. Afgelopen week wees het concern – dat bankpassen, paspoorten en simkaarten van mobiele telefoons beveiligt – nog het Franse Atos de deur.
Zondag kwam de aap uit de mouw. In het diepste geheim bleek al maanden te worden onderhandeld met Thales. Op de avances van die wapenfabrikant wil de directie van Gemalto wél in gaan. Zij steunt het bod van 51 euro in contanten per aandeel. In totaal zou de overnamesom daarmee neerkomen op zo’n 4,6 miljard euro.
Met Gemalto zal opnieuw een groot bedrijf van de Amsterdamse beurs verdwijnen. Daar stond het sinds 2013 genoteerd. Veel oranjegevoel heeft het bedrijf nooit opgewekt. Bij haar komst naar de AEX vroeg beleggersvereniging VEB zich openlijk af wat het bedrijf hier te zoeken heeft.
De grotendeels Franse onderneming is dan ook een vreemde eend in de bijt. Hoewel het hoofdkantoor in Amsterdam gevestigd is, werken er nog geen honderd mensen op deze verdieping op de Zuidas. De reden voor het Nederlandse paspoort heeft volgens het concern zelf niets te maken met belastingen. Het is historisch zo gegroeid: een van de twee bedrijven waaruit Gemalto in 2006 ontstond, had zijn hoofdkantoor al in Amsterdam. Een andere reden was volgens de Fransen dat ‘Nederlanders gevoel hebben voor technologie’.
Het afgelopen jaar regende het winstwaarschuwingen bij Gemalto. Daardoor gold het bedrijf al langer als overnameprooi. Thales heeft veel interesse in de digitale technologie van Gemalto. De defensiespecialist wil graag sterker worden in die sector.
Thales is op het eerste gezicht op en top Frans, met de staat als grootaandeelhouder. Maar misschien zijn de banden met Nederland wel steviger dan bij Gemalto. Het is het grootste defensiebedrijf hier ter lande, met vestigingen in Hengelo, Huizen, Delft, Enschede en Eindhoven. De 1800 werknemers fabriceren daar onder andere radarapparatuur en onderdelen voor de Joint Strike Fighter.
Van gedwongen ontslagen zal geen sprake zijn, melden de bedrijven in een gezamenlijk persbericht. Wat er met het Amsterdamse hoofdkantoor gebeurt, is niet duidelijk. Gemalto zal in elk geval actief blijven onder zijn eigen merknaam, maar dan als een van de zeven onderdelen van Thales. De Franse Gemalto-topman Philippe Vallée houdt de dagelijkse leiding.
Helemaal in kannen en kruiken is het huwelijk overigens nog niet. De bedrijven hopen de overname af te ronden in de tweede helft van 2018. Maar om het bod te laten slagen moet minimaal 67 procent van de aandelen Gemalto aangemeld worden. Een aanzienlijk hogere bruidsschat van een concurrent kan de aandeelhouders alsnog verleiden Thales af te wijzen.