Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld dat mensen kan herkennen aan de vorm van hun hart. In de toekomst zou het systeem de vingerafdrukscanner op smartphones kunnen vervangen.

Onderzoekers van de University of Buffalo gebruiken een radarsysteem om de vorm en grootte van het hart te herkennen, schrijven ze in een paper (pdf) die volgende maand wordt gepresenteerd tijdens een conferentie over mobiele communicatie.

Mensen hebben allemaal een uniek hart, dat normaal gesproken niet verandert tijdens het leven. Alleen ernstige ziektes kunnen de vorm van het hart veranderen.

Voor het systeem met de naam Cardiac Scan gebruiken de wetenschappers een zwak Doppler-signaal, dat geen bedreiging voor de gezondheid vormt. Het kost 8 seconden om een hart voor de eerste keer te herkennen, waarna de radar constant aan kan blijven staan om datzelfde hart te herkennen.

Het systeem is geheel contactloos en zou bijvoorbeeld op luchthavens zelfs op 30 meter afstand kunnen werken, aldus de wetenschappers.

Verbetering

Zij zeggen dat hun systeem mogelijk een verbetering kan betekenen ten opzichte van bestaande biometrische systemen als vingerafdruk- of retinascans. Omdat het hart constant kan worden herkend, zou de gebruiker geen handeling hoeven te ondernemen om bijvoorbeeld een smartphone te ontgrendelen.

Het was al mogelijk om mensen te identificeren op basis van hun hartslag. Daarbij is echter altijd een aparte hartslagmeter nodig die contact maakt het de huid.

Onderzoeker Wenyao Xu zegt dat hij het systeem zo klein wil maken dat het op de hoek van een computertoetsenbord kan worden geïnstalleerd. “We willen het op elke computer gebruiken, omdat iedereen privacy nodig heeft”, aldus Xu. “Inloggen en uitloggen is gedoe.”

Bron: Biometrisch inlogsysteem herkent mensen aan vorm van hun hart